nieuws

24 april 2018

Update dinsdag 24 april 2018

ActiZ in de media

Extra geld naar bewoners met dementie - Woonzorginstelling De Koperhorst in Amersfoort investeert fors in muzikale activiteiten en in de zorg voor bewoners met dementie. Dat blijkt uit de publicatie Resultaten uit het Verpleeghuis, die brancheorganisatie ActiZ gistermiddag overhandigde aan minister Hugo de Jonge. In de publicatie vertellen bestuurders van 45 zorgorganisaties hoe zij het extra geld besteden dat bedoeld is voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Medewerkers van De Koperhorst worden sinds begin dit jaar extra geschoold in de omgang met mensen met dementie. Volgens De Koperhorst is die scholing nodig, omdat de zorg complexer is geworden. Ouderen wonen langer thuis en pas wanneer het echt niet meer gaat, vindt de overstap naar een verpleeghuis plaats. De woonzorginstelling in Schothorst heeft ervoor gekozen meer medewerkers op de groepen te zetten, nu het budget dat weer toelaat. Zorgorganisaties willen volgens brancheorganisatie ActiZ transparant zijn over de uitgave van de extra middelen. “We willen laten zien dat er met passie gewerkt wordt aan het verbeteren van de kwaliteit van liefdevolle zorg aan ouderen in de verpleeghuizen”, aldus Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder van ActiZ. Vrijwel alle zorgorganisaties zetten de extra gelden vooral in voor de uitbreiding van het aantal medewerkers en voor scholing of opleidingen. Daarnaast zien veel organisaties dat ook inzet van technologie hen kan helpen bij de invoering van het kwaliteitskader. In 2018 gaat er landelijk 435 miljoen extra naar verpleeghuizen. Tot het jaar 2021 loopt dit bedrag op tot 2,1 miljard.

AD Amersfoortse Courant 24-4-2018 

Extra geld verpleeghuizen voor 85 procent naar personeel - Het toegevoegde budget voor verpleeghuizen gaat vooral naar meer medewerkers, scholing en nieuwe technologie. ‘Het extra geld helpt de hoge werkdruk te verlagen’, zegt zorgbestuurder Margreeth Kasper de Kroon namens ActiZ. Verpleeghuizen krijgen in 2018 435 miljoen euro meer. Dat loopt op tot 2,1 miljard euro in 2021. Maar hoe besteden verpleeghuizen dat extra geld nu? Dat verschilt enorm, zo blijkt uit de ActiZ-publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’. In de publicatie laten zorgbestuurders van 45 zorgorganisaties zien hoe zij de extra middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg inzetten. Ze vertellen welke afwegingen zij daarbij maken. ActiZ overhandigt de publicatie op 23 april aan minister Hugo de Jonge. De interviews met zorgbestuurders leren dat de besteding maatwerk is. Die hangt af van de context: de wensen en behoeften van bewoners, de samenstelling van het huidige medewerkersbestand, de situatie op de plaatselijke arbeidsmarkt. ‘Het is van groot belang dat zorgorganisaties – binnen de kaders van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg – zelf keuzes kunnen maken op welke wijze het extra budget wordt ingezet om de kwaliteit van verpleegzorg te verbeteren. Bij de ene organisatie heeft het aantrekken van extra personeel prioriteit, terwijl bij de ander juist arbeidsbesparende technologie grote kwaliteitsslagen teweeg kan brengen’, zegt Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder wonen en zorg van ActiZ. Het is geen rapport van cijfers. ‘We willen met de publicatie laten zien welke initiatieven er zijn en vooral wat bewoners en medewerkers daarvan in de praktijk merken’, zegt Kasper de Kroon. Vrijwel alle organisaties zetten de extra middelen vooral in voor extra medewerkers en voor (bij)scholing of opleidingen. Dat gaat globaal om 85 procent van de middelen. Daarnaast zetten veel verpleeghuizen in op de inzet van technologie.

Zorgvisie 23-4-2018
Skipr 23-4-2018

Branche in de media

‘Ouderen al eerder testen op kwetsbaarheid, door huisarts of wijkverpleegkundige’ - Het voorstel van GroenLinks om ouderen te testen voor een ingrijpende behandeling is goed ontvangen. De ouderenbond ANBO, artsenorganisatie KNMG en Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, reageren positief op het voorstel van Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) om ouderen die in het ziekenhuis komen te testen op kwetsbaarheid voordat ze een ingrijpende behandeling krijgen zoals een operatie, chemokuur of dialyse. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van verpleeghuisartsen, zegt ook: “Behandelen hoeft niet altijd ingrijpen te zijn. Andere pillen geven, of een katheter - dat zijn ook medische beslissingen.” Eigenlijk, zegt zij, moet de oudere al eerder getest worden op kwetsbaarheid: door de huisarts of wijkverpleegkundige. Het CDA zegt ‘altijd al’ voorstander te zijn geweest van het kijken naar alternatieven die kunnen leiden tot het niet-behandelen van ouderen.

NRC 24-4-2018 

Nederlanders wisselen zelden van zorgverzekeraar - Stijging van de zorgpremie en het eigen risico leidt tegen het einde van het jaar geregeld tot discussie in politiek Den Haag, toch blijken Nederlanders niet zo gevoelig voor de prijzen van zorgpolissen. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is zestig procent nog nooit overgestapt. De harde kern overstappers bestaat uit ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders, goed voor 7 procent van het aantal verzekerden. Deze groep wisselde de afgelopen twaalf jaar meer dan twee keer van zorgverzekeraar. De cijfers komen uit de jaarlijkse Zorgthermometer die onderzoeksbureau Vektis vandaag publiceert. Dit jaar stapte 6,2 procent van de verzekerden over naar een andere aanbieder. Dat is iets minder dan de 6,4 procent van vorig jaar. Traditiegetrouw wordt bij deze getallen de vraag gesteld of de marktwerking in de zorg wel functioneert als slechts een kleine groep er gebruik van maakt. De zorgverzekeraars en het ministerie van volksgezondheid die in de Zorgthermometer aan het woord komen, vinden van wel.

Trouw 24-4-2018

Terug naar alle updates

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie

Laatste nieuws