zuster aafje NR
30 juni 2020VVT Nieuws, Werkgeverschap

ActiZ positief over financiële opsteker voor zorgmedewerkers

Terechte bonus voor verzorgenden en verpleegkundigen

Het is positief dat zorgmedewerkers 1000 euro bonus krijgen. Verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers in de zorg thuis en verpleeghuizen hebben de afgelopen periode bergen werk verzet. De zorg voor ouderen en chronisch zieken kan niet stopgezet worden en ging ondanks de uitbraak van covid-19 onverminderd door. Een beloning voor deze inzet is volgens ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties op zijn plaats. Het ministerie van VWS kondigde de bonus aan op verzoek van de Tweede Kamer.

Opsteker

ActiZ bestuurslid Conny Helder: “De bonus doet recht aan de inspanningen die zorgmedewerkers en andere dienstverleners zoals schoonmakers, hebben geleverd tijdens de coronacrisis. Deze bonus voor het grootste deel van de zorgmedewerkers is een opsteker.” ActiZ hoopt dat de uitvoering van bonus niet ingewikkeld wordt en roept het ministerie van VWS op ruimhartig te zijn in de toekenning ervan. “Zorg is altijd teamwork en iedereen heeft enorm zijn best gedaan, het zou jammer zijn als we mensen moeten teleurstellen.”

Ruimhartig

“Wij vinden drie zaken belangrijk,” zegt zorgbestuurder Trudy Prins, lid van de ActiZ themacommissie Arbeid, “dat de bonus een substantieel bedrag is, dat zorgmedewerkers geen nadeel ondervinden voor eventuele fiscale toeslagen die ze ontvangen en dat de bonus ruimhartig kan worden toegekend.” Wat het laatste punt betreft mist ActiZ nu nog een helderheid over de afbakening wie de overheidsbonus krijgt of wie niet. “De zorg heeft een ongekende tijd achter de rug, waarin van alle mensen veel is gevraagd”, zegt Prins. “Werkgevers willen de overheidsbonus ruimhartig kunnen toekennen en we vragen het ministerie van VWS om een kader dat schetst wie wel of niet in aanmerking komt voor de zorgbonus.”

ActiZ logo RGB
ActiZ Persvoorlichting

Laatste nieuws