24 februari 2020Kwaliteit, VVT Nieuws

Aan de slag met eten en drinken!

De afgelopen twee maanden hebben zorgorganisaties voor het eerst de verplichte indicator ‘Aandacht voor eten en drinken’ gemeten. Het is belangrijk dat organisaties zich ontwikkelen op dit thema en de kwaliteitsindicator implementeren. Tijdens de kick-off bijeenkomsten in november/december 2019 is er door zorgorganisaties al veel inspiratie opgedaan om met deze indicator aan de slag te gaan.

Proef Zorg en Welzijn met sterren

Om het niet bij inspiratie alleen te laten, brengen we graag het programma ‘Proef! - Zorg en Welzijn met sterren’ onder de aandacht. Samen met onder meer ActiZ, RIVM en Patiënt & Voeding heeft Stichting Eten+Welzijn dit praktische beleidsinstrument ontwikkeld. Zorgorganisaties kunnen hiermee hun positie bepalen, prioriteiten stellen en veranderinitiatieven ontwikkelen, gericht op gezond, duurzaam eten en welzijn. Met Proef! geef je concreet invulling aan de nieuwe inzichten en de nieuwe verplichte kwaliteitsindicator ‘Aandacht voor eten en drinken’.

Inhoud project Proef!

Op vrijdag 3 april begint het programma met een startbijeenkomst waarin dieper wordt ingegaan op verschillende voedings- en welzijnsthema’s. Hier kunt u alvast inspiratie en ervaring op doen over waarmee u wellicht aan de slag wilt. De rest volgende projectstappen zijn:   

 1. Richt een multidisciplinair team (MD team) op binnen uw eigen organisatie.
 2. In april-mei bepaalt u met een coach van Eten+Welzijn en uw MD team de huidige positie. Deze wordt met een waarderingssysteem uitgedrukt in sterren per thema (1 dagdeel).
 3. Vervolgens helpt de Eten+Welzijn coach u bij het bepalen van de jaaracties (1 dagdeel). Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘de Top 100 Eten+Welzijn interventielijst’.
 4. U ontvangt een adviesrapport 2019-2020 met uw waardering, en een stappenplan op maat voor uw organisatie, maar ook praktische suggesties en inspiratie.
 5. U gaat aan de slag!
 6. In september-oktober bepaalt een coach van Eten+Welzijn opnieuw met het MD team de huidige positie. Deze wordt met een waarderingssysteem uitgedrukt in sterren per thema (1 dagdeel).
 7. Vervolgens helpt de Eten+Welzijn coach u bij het bepalen van de jaaracties (1 dagdeel). Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘de Top 100 E+W interventielijst’.
 8. U ontvangt een adviesrapport 2020-2021 met uw waardering, en een stappenplan op maat voor uw organisatie, maar ook praktische suggesties en inspiratie.
 9. Tijdens een landelijk sterren event in november 2020 worden ‘good practices’ gepresenteerd. Resultaten kunnen worden gedeeld, voor positieve uitstraling en spin-off voor de deelnemers en inspiratie en motivatie voor andere instellingen. Het wedstrijdelement zorgt voor meer draagvlak en extra energie op de werkvloer.
 10. U gaat aan de slag met de ‘nieuwe’ acties!

Wanneer u al een jaarplan 2019-2020 heeft, kan u aansluiten bij stap 6.

Wat levert het op?

 • Verbetering kwaliteit van leven en welzijn van cliënten en patiënten.
 • Concrete invulling van kwaliteitsindicator, preventieakkoord en Green Deal.
 • Een jaarlijkse objectieve beoordeling en desgewenst prestaties meten aan anderen.
 • Samenwerking met alle betrokkenen rond de maaltijdmomenten.
 • Rapportage als basis voor het kwaliteitsplan.

Geïnteresseerd? Geef vóór 4 maart uw interesse hier aan!

Kosten

Deelname Proef! - Zorg en Welzijn met sterren  stap 6-10                            € 1.500,-

Deelname Proef! - Zorg en Welzijn met sterren  stap 1-10                            € 3.000,-

Deelname per organisatie, inclusief 2 award eventkaarten, exclusief reiskosten auditor ad. € 0,45 per kilometer en exclusief BTW. Bij meer dan 2 locaties van dezelfde zorgorganisatie geldt een aangepaste bijdrage.

Contact

Voor vragen over het programma Proef! of vragen over extra ondersteuning en begeleiding op maat kunt u contact opnemen met Stichting Eten+Welzijn: duurzamezorg@etenwelzijn.nl. Of kijk op www.etenwelzijn.nl voor meer informatie!

laat hier een reactie achter

Naam
E-mail
Reactie
Christa Ooms

Laatste nieuws