19 september 2014Financiering

Verslag van drie bijeenkomsten contracteren met gemeenten

Zorgcontractering in de nieuwe Wmo is het begin van een nieuwe ordening waarin zorgaanbieders opnieuw positie moeten kiezen. Dat was de boodschap van drie bijeenkomsten over zorgcontractering.

 

 

Contracteren

Contracteren is op zichzelf niets nieuws voor zorgaanbieders. Zij zijn gewend om te contracteren met zorgkantoren. Maar contracteren met gemeenten is wel een nieuwe situatie voor veel zorgaanbieders.

 

 

Voorlichting

De brancheorganisaties RIBW Alliantie, VGN, ActiZ, Federatie Opvang en GGZ Nederland zagen daarin aanleiding om voor professionals die voor hun organisatie de contractering met gemeenten uitvoeren drie voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Doel van de avonden was het delen van kennis en ervaringen onder leiding van externe adviseurs die gemeenten en zorgaanbieders bijstaan in het contracteren.

 

 

Verslag

In totaal zijn de bijeenkomsten door ongeveer 100 personen bezocht. De deelnemers hebben vooraf vragen ingediend die tijdens de bijeenkomsten zijn behandeld. Deze notitie is een algemeen verslag van de drie avonden. De kernboodschap die uit de discussies tijdens de bijeenkomsten naar boven kwam is dat de Wmo een nieuwe ordening creëert. Daarin zijn oude vragen niet meer relevant, maar is juist nieuw gedrag nodig vanuit veranderende posities ten opzichte van de omgeving.

 

1-DSC_0443