22 mei 2014Kwaliteit

Wint u dit jaar de ‘meer dan handen vrijwilligersprijzen’ met een vrijwilligersproject?

U kunt vanaf 19 mei tot 1 oktober projecten aanmelden via www.vrijwilligersprijzen.nl.  Op 8 december 2014 zal de staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, de prijzen op een feestelijke bijeenkomst uitreiken.

De ‘ meer dan handen’ vrijwilligersprijzen zetten inspirerende voorbeelden van vrijwilligerswerk in het zonnetje én tonen waardering voor alle vrijwilligers die zoveel moois mogelijk maken.

Innovatie
Het thema van 2014 is innovatie. Hoe vernieuwend bent u met uw project of uw organisatie? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijzondere aanpak, aan uw wijze van benadering van doelgroepen, de manier van werving of uw mediagebruik.

De jury let ondermeer op:

  • de voorbeeldfunctie die de projecten en organisaties hebben en of ze overdraagbaar zijn;
  • wat het project nog meer oplevert (bijvoorbeeld competentieontwikkeling van de vrijwilligers);
  • de samenwerking en verbinding met andere partijen.

Daarbij gaat in de categorieën landelijke vrijwilligersprojecten en –organisaties en lokale/regionale vrijwilligersprojecten en -organisaties de aandacht dit jaar uit naar start-ups. Het gaat om uitgewerkte ideeën of projecten die maximaal één jaar bestaan op moment van inschrijven. Dat kunnen overigens wel projecten zijn van organisaties die al bestaan. In beide categorieën worden twee prijzen van ieder € 5.000 uitgereikt: één voor het beste idee én één voor het beste project. Hoe innovatiever, hoe beter.

Vriendenloterij Passieprijs
In deze categorie wordt dit jaar ook voor het eerst de VriendenLoterij Passieprijs uitgereikt. Inzenders in de categorieën landelijke vrijwilligersprojecten en –organisaties en lokale/regionale vrijwilligersprojecten en -organisaties kunnen personen voordragen die van onschatbare waarde zijn voor het project of het idee. In elke categorie worden twee winnaars voor de Passieprijs geselecteerd.

Bedrijven en gemeenten
Gemeenten maken kans op een ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’ als ze een omgeving creëren waarin vrijwilligerswerk en actief burgerschap kunnen bloeien op alle beleidsterreinen waar gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor zijn. Bij bedrijven wordt gekeken in hoeverre het stimuleren van vrijwilligerswerk structureel en op meerdere manieren is opgenomen in beleid en bedrijfsvoering.
Alle projecten en organisaties worden op www.vrijwilligerswerk.nl gepubliceerd. In totaal worden 30 deelnemers genomineerd in verschillende categorieën, waarvan er 8 een prijs winnen.

Initiatief en organisatie
De Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2014 zijn een initiatief van het ministerie van VWS, met ondersteuning van Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij.

De organisatie ligt in handen van Movisie. Voor meer informatie: www.vrijwilligersprijzen.nl, face-book.com/vrijwilligersprijzen of Nienke van Helden 030 7892197/06 22791807, n.vanhelden@movisie.nl. Volg hen op Twitter via @movisie #mdh14 of word lid van de LinkedIngroep vrijwilligerswerk.

1-DSC_0443-001

Veronique Tubée