gemeenteraad2018-500

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: lokale besluitvorming en beïnvloeding

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het proces in aanloop naar deze verkiezingen is in volle gang bij zowel landelijke als lokale partijen. De eerste verkiezingsprogramma’s zijn al weer vastgesteld en de eerste (concept)-kandidatenlijsten gepresenteerd, een proces wat door zal lopen tot ongeveer een maand voor de verkiezingen.

Waar bij de vorige verkiezingen in 2014 de focus lag op de transities door de decentralisaties in het sociale domein, is er voor de aankomende verkiezingen in 2018 vooral aandacht voor het repareren en perfectioneren van de decentralisaties. Wethouders, raadsleden en zorgaanbieders hebben nu een beeld bij hoe het nieuwe systeem werkt en waar de pijnpunten liggen, maar ook waar de mogelijkheden ter verbetering te vinden zijn. Lokale politieke partijen en afdelingen van landelijke partijen staan nu voor de uitdaging dit te vangen in verkiezingsprogramma’s.

Alles over lokale besluitvorming en beïnvloeding

Hoe beïnvloedt u deze besluitvorming? Dat begint al in verkiezingstijd. Om u daarbij te helpen heeft ActiZ het hele proces op een rijtje gezet. In de brochure ‘Alles over lokale besluitvorming en beïnvloeding’ leest u meer over hoe u een politieke lobby organiseert, hoe u lobbyt tijdens de verkiezingen en hoe u invloed uitoefent op de besluitvorming. Ook treft u in het document een checklist aan waarin alle beïnvloedingsacties nog eens kort zijn samengevat.