JGD-Kwaliteit en opleiding

E-learning Taalstimulering door voorlezen

De JGZ-academie van het NCJ heeft de e-learning module ‘Taalstimulering door voorlezen’ toegevoegd. Deze e-learning helpt JGZ-professionals bij het bespreken van het belang van voorlezen met ouders. 

30 miljoen woorden

Een kind dat opgroeit in een taalarm gezin, hoort in de vier jaar voordat het naar school gaat 30 miljoen woorden minder dan in een taalrijk gezin. Van kinderen die niet worden voorgelezen heeft maar 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Peuters en kleuters die geregeld voorgelezen zijn heeft bijna 70% voldoende woordenschat. Voorlezen maakt dus een groot verschil. 

Leesplezier ontwikkelen

Taalontwikkeling en taal zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Maar dat u in het persoonlijk contact met ouders heel effectief die taalontwikkeling kunt beïnvloeden, kan niet genoeg benadrukt worden. Ook is het belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Dit bevordert het leesplezier op latere leeftijd. Daarom is in het kader van BoekStart, het leesbevorderingsprogramma dat voorlezen aan jonge kinderen stimuleert, de e-learningmodule ‘Taalstimulering door voorlezen’ gemaakt. 

Doelgroep e-learning

De e-learning is speciaal ontwikkeld voor jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en is een handig hulpmiddel om uw kennis op te frissen en uw deskundigheid te vergroten. De module biedt veel voorbeeldmateriaal dat direct aansluit bij de praktijk. Aan de module is ook nog een reader met verdiepend materiaal toegevoegd. 

Accreditatie

De module wordt met een toets afgesloten en is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V, de ABFE en de AbSg, het Verpleegkundig Specialisten Register en KaBiZ. 

U vindt de module in de JGZ-academie van het NCJ: www.jgzacademie.nl.  

Meer informatie

Voor meer informatie over inhoud van de e-learning ‘Taalstimulering door voorlezen’ kunt u contact opnemen met Stichting Lezen, Marijke Bos, telefoon: 020 – 623 05 66, e-mail: mbos@lezen.nl.