Marian de Vries

Marian de Vries1

Op tafel ligt het boek ‘Over de drempel, thuisbegeleiding in beeld’. Een prachtige bundel met verhalen van thuisbegeleiders en hun cliënten. Er staan ontroerende ervaringen in en veel voorbeelden. In de verhalen lees je wat thuisbegeleiders doen en hoe ontzettend veel zij voor cliënten en hun gezin betekenen.

Verhalen

“Thuisbegeleiding was mijn redding, zij begreep mijn zorg. Nu doe ik weer steeds meer zelf”. Staat er in een van de verhalen. “Lilian leert me hoe ik vanuit rust op mijn kinderen kan reageren, ze gaat ook mee naar schoolgesprekken en geeft handvatten” beschrijft een andere cliënt. De verhalen in het boek nemen je mee achter de schermen en laten zien wat thuisbegeleiders meemaken en doen. Marian de Vries heeft meegeholpen om dit boek te maken, ze vertelt erover: “Er is door veel mensen hard aan gewerkt en we zijn er trots op. De cliënten wilden graag vertellen hoe waardevol de thuisbegeleider en haar werk in hun leven is. Hoe het hun leven heeft veranderd, verbeterd.”

Trotse cliënten

Het heeft een aantal cliënten ook trots gemaakt dat hun verhaal belangrijk werd gevonden om te vertellen. De tekstschrijvers wisten de verhalen passend te verwoorden en de fotograaf heeft er een feestje van gemaakt tijdens maken van de foto’s. In het boek staan ook voorbeelden genoemd van methodieken die ingezet worden. Denk aan video-hometraining om dicht bij het gezin opvoedingsondersteuning te geven; Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie waarmee cliënten in hun kracht gezet worden en Signs of Safety gericht op veiligheid van kinderen en het voorkomen van mishandeling.

thuisbegeleiding

Thuisbegeleiding profileren

Marian hoopt dat het boek Thuisbegeleiding helpt profileren en dat ook collega's in andere organisaties het boek daarbij kunnen gebruiken. ”Het geeft een mooi beeld van de multi-inzetbaarheid van Thuisbegeleiding en zoomt in op het veelzijdige en deskundige werk van Thuisbegeleiders.” Op het boek komen veel enthousiaste reacties vertelt ze: “Mooi boek, gemakkelijk leesbaar, bijzondere verhalen. Maar ook veel opmerkingen in de sfeer van: goh, kunnen jullie dat ook? Doen jullie dat ook? Ik dacht dat jullie alleen maar werkten bij... Kortom, het is (weer) gebleken dat veel hulpverleners, consulenten en wijkcoaches een beperkt beeld hebben van de inzetbaarheid en deskundigheid van thuisbegeleiding en dat er nog wat te doen is op het gebied van profilering.”

Nieuwsgierig geworden?

Kijk op website van ZorgAccent om meer te weten te komen over het boek ‘Over de drempel, thuisbegeleiding in beeld’.

Marian de Vries is Adviseur Thuisbegeleiding bij ZorgAccent (ActiZ-lid) en bevlogen vice-voorzitter bij het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding. ActiZ en het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding werken samen om thuisbegeleiding beter op de kaart te zetten.