Frederieke Meihuizen

Frederieke Meihuizen a

Frederieke Meihuizen won de Baby Innovation Award in de categorie ‘Care’ met een innovatief lakentje dat zij bedacht voor haar onrustige, slecht slapende baby. Zij vertelt:

“Het Nunki-lakentje is voortgekomen uit wanhoop, niet uit commercie. Mijn vierde baby Fedde was extreem onrustig en sliep slecht. Wij werden er echt wanhopig van om hem naar bed te brengen en omdat hij aan reflux leed, was inbakeren geen oplossing. De enige mogelijkheid die over bleef was om hem strak in te stoppen, maar dat resulteerde altijd in een gevecht met de lakens.

Een oplossing was er niet en toen ben ik zelf gaan tekenen en heb ik het idee van het lakentje bedacht en dat ben ik toen concreet gaan uitwerken. Na grondig onderzoek heb ik een keuze voor het meest geschikte materiaal gemaakt en ik heb een naaister gezocht. Toen we een goede versie hadden gemaakt, heb ik die bij Fedde gebruikt en dat was direct al een verademing! Hij viel niet direct in slaap, maar werd veel rustiger en wij hadden als ouders twee handen vrij om naast hem te zitten en hem te helpen ontspannen door zijn handjes en hoofdje te masseren.

Maar toch kwam hij nog steeds met zijn armpjes vrij. Toen kreeg ik een eureka-moment en bedacht om ritsjes onder de mouwen te zetten. Die combinatie bleek echt een succes. Door goed te kijken hoe Fedde erop reageerde, hebben we uiteindelijk een goed product kunnen maken.

Zo klinkt het verhaal tamelijk nuchter, maar er zit veel emotie achter. Mijn beste vriendin heeft haar zoontje Kees van 7 maanden aan wiegendood verloren toen ik 7 maanden zwanger was van ons derde kind. Ik was daarna heel snel zwanger van Fedde en bij die zwangerschap kwamen veel emoties los. Daarom heb ik de naam Kees ook verbonden met het product en is zijn knuffeltje, het schaapje, ons beeldmerk geworden.

Toen het lakentje en de ritjes goed werkte dacht ik: ik moet hier iets mee. Voor mij was het niet een commercieel project, maar ik zag het als een bijdrage aan de maatschappij. Het is iets wat ik zelf bedacht heb, waar ik 200% achter sta en waarmee ik heel veel mensen kan helpen. Dát is altijd mijn drijfveer geweest.

Ik heb er veel onderzoek in gestoken en deskundigen benaderd, waaronder mijn consultatiebureau-arts en fysiotherapeut. Wat zijn de veiligheidseisen, is er een keurmerk, hoe bescherm ik mijn idee en hoe kom ik aan het geld om hier echt mee de markt op te gaan. Dat vroeg veel van mijn doorzettingsvermogen, kan ik vertellen!

Nunki-lakentje

Toen ik hoorde dat er geen keurmerken zijn voor textielproducten, was ik echt gechoqueerd. Online vond ik de site veilig.nl. en ik heb met hen contact opgenomen. Ik wilde het niet opsturen, maar heb bij hen op kantoor een demonstratie gegeven. Het lakentje is veilig doordat het onder het matras vastgemaakt wordt met klittenband. Het voldeed aan de richtlijnen en dat motiveerde me om echt door te pakken.

Daarnaast hoorde ik van Maaike van Driel, kinderfysiotherapeut met als specialisatie sensorische integratie, dat de druksensatie van het lakentje op zich ook al een wetenschappelijk onderzocht voordeel bood. Door deze druksensatie op de borst worden mensen en dus ook baby’s aantoonbaar rustiger. En het lakentje biedt ook nog eens een prima mogelijkheid om het bakeren af te bouwen.

Het was de kers op de taart toen ik hoorde dat ik de Baby Innovation Award had gewonnen. Dat zal zeker meer bekendheid aan het product geven, waardoor ik meer ouders kan bereiken. Dat is mijn missie. Want ik denk dat als baby’s vanaf de geboorte onder mijn lakentje liggen, we minder onrustige slapers krijgen."

Meer over het lakentje: FEDDE&KEES