nieuws

20181010_125125Foto: Claudia Kamergorodski
11 oktober 2018VVT Nieuws, Wonen

Vierde editie Expeditie Begonia groot succes

Het congres Expeditie Begonia trok 680 mensen. Zij gingen op woensdag 10 oktober 2018 op ontdekkingsreis langs ruim 50 verschillende woonvariaties. Van De nieuwe Klinkenberg: Wonen met dementie van Vilente in Ede, via Zelfstandig wonen met welzijn en ondersteuning van OBG in Nijmegen tot Verzorgd Wonen van ZorgSpectrum in Nieuwegein.

Download de impressie van Expeditie Begonia 2018 (pdf)

Presentator Marc de Hond opende de bijeenkomst en toonde de aanwezigen de aanpassingen in zijn huis. Een bureau zonder stoel, ruimte onder het aanrecht en een kinderbedje waar hij met zijn rolstoel onder kan. Illustratief voor het congres waar veel meer aanpassingen, handigheden en woonvormen te zien waren. 

Veel bereikt

De Hond haalde Daniëlle Harkes, manager van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, en Yvonne Witter, adviseur van het Kenniscentrum, het podium op. Het kenniscentrum houdt eind dit jaar op te bestaan. Harkes en Witter benadrukten dat er veel is bereikt. ‘Maar we staan nog aan het begin. We hebben veel woonvariaties, maar moeten nu volume maken. De afgelopen jaren hebben we gezaaid en ik ben heel benieuwd wat boven gaat komen’, aldus Harkes. 

Grote vraag

Henk Reinen, vervanger van minister de Jonge van VWS, tijdens Expeditie Begonia zei dat er een grote vraag naar nieuwe woonvormen te verwachten valt. Burgers worden mondiger en maken eigen keuzes. ‘Het is een ontdekkingsreis. Vele mensen zullen verbaasd zijn over de vele woonvormen die er al zijn’, aldus Reinen. 

Bouwstenen voor de toekomst

Reinen zei dat het ministerie hard werkt om een duidelijker beeld te krijgen van hoe ouderen willen wonen. Daarbij gaat het niet om het gebouw, maar vooral om de omgeving en veilig wonen. ‘Meer mensen regelen zelf wonen en zorg zoals zij dat wensen met eigen regie en ze zijn zelfredzaam. We hebben elkaar daarbij nodig en gemeenten spelen een grote rol’, hield hij de aanwezigen voor. Daarna ontving hij uit handen van Yvonne Witter en Daniëlle Harkes het boek Bouwstenen voor de toekomst. Daarin beschrijven zij de diverse woonvormen die de afgelopen 15 jaar door het Kenniscentrum zijn verzameld en kijken ze vooruit. 

Ervaringsdeskundigen

Daarna sprak Martijn Kole over zijn ervaring met de geestelijke gezondheidszorg. ‘Ik had lang het idee dat ik niet bij de samenleving hoorde’, vertelde hij. Hij vond veel instanties erg ontoegankelijk en hield het publiek voor dat mensen met geestelijke klachten niets zijn zonder mensen om hen heen. Hij riep iedereen op om open te staan voor mensen die gehoord willen worden, ook als je hun gedrag niet direct begrijpt. 

Beeld van ouderen niet aangenaam

Oud-minister Hedy d’Ancona was de laatste spreker van het plenaire gedeelte ‘als lid van de doelgroep ouderen’. ‘We zijn met veel en straks met nog veel meer’, zei ze tegen de volle zaal. ‘Het onderwerp eenzaamheid? Ik word het bijna. Ik moet er niet aan denken, mensen die thee komen drinken. Het beeld van de oudere is niet aangenaam om toegediend te krijgen. Behalve als je Voltaren op je knie smeert. Dan kun je alles’, aldus D'Ancona. 

Scheefwoner

Zij hekelde ook dat zij als scheefwoner wordt weggezet. ‘Eerst moeten we allemaal meedoen in de participatiewoning en nu zijn we scheefwoner. Natuurlijk zijn wij dat, we wonen in de huizen die zijn gemaakt voor babyboomers, maar er zijn geen alternatieven. Die moet je eerst bieden. Daarom is dit een fantastische dag, want hier zie je dat het kan, maar dat zijn wel de krenten in de pap. Die heb je niet overal door de moeilijke woningmarkt.’

Sessies

Na de plenaire bijeenkomst in de ochtend gingen de aanwezigen in de middag in groepen uiteen voor sessies over de verschillende woonvormen. Zij konden kiezen uit ruim 50 verschillende projecten.

Minister krijgt Bouwstenen voor de toekomst

Danielle Harkes en Yvonne Witter konden het boek 'Bouwstenen voor de toekomst' alsnog aanbieden aan minister De Jonge op donderdag 11 oktober tijdens de bijeenkomst Parade - Pact voor de Ouderenzorg. 

Overhandigen-boek-bouwstenen-minister-DeJonge

Laatste nieuws