Frank Bluiminck

Frank Bluiminck ActiZ

Zorgverzekeraars stimuleren ondernemerschap zorgorganisaties.

Er waait een nieuwe wind bij de zorginkoop: zorgorganisaties nemen het heft in eigen hand. Buurtzorg wil een eigen zorgverzekering opzetten, om cliënten meer keuzevrijheid te bieden. Zorggroep NoordWest Veluwe ontwikkelt samen met huisartsen en ziekenhuis St Jansdal in de regio een keurmerk voor zorgverzekeraars. En BrabantZorg besloot geen contract te sluiten voor de wijkverpleging met twee verzekeraars die ontoereikende tarieven hanteren.

 

Dit zijn mooie voorbeelden van ondernemerschap van zorgorganisaties, die tegenwicht biedt aan de macht en werkwijze van zorgverzekeraars. Jos de Blok van Buurtzorg Nederland wil een zorgverzekering opzetten die uitsluitend gaat over zorg. Een eenvoudige polis, gebaseerd op wat cliënten willen, aldus De Blok in Tubantia. De Blok huldigt daarmee het principe: de klant bepaalt.

 

Wie betaalt, bepaalt
Dat principe is ook leidend voor de koers die ActiZ vaart: wie betaalt, bepaalt. En uiteindelijk is het de cliënt die betaalt, en dus mag bepalen waar hij zijn zorg betrekt. We zien dat cliënten zich verenigen in coöperaties en zo in gesprek gaan met zorgorganisaties. Een goede ontwikkeling waar zorgorganisaties op inspelen.

 

Keurmerk
En andere afslag in ondernemerschap nam Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe. Het is een mooie omdraaiing dat de zorgaanbieders een keurmerk maken voor zorgverzekeraars. “Wanneer inwoners van de Noordwest-Veluwe of Oost Flevoland kiezen voor een zorgverzekering met het GezondVeluwe-keurmerk, dan kiezen zij voor kwaliteit en zekerheid,” zegt de stichting op haar website. Dat klinkt eigenlijk heel logisch: als zorgverzekeraars een kwaliteitsoordeel over zorgorganisaties vellen, waarom dan niet ook andersom? We zijn als ActiZ niet dol op keurmerken, maar het principe dat je als aanbieder ook iets kunt zeggen over de kwaliteit van bemiddelaar tussen cliënt en aanbieder, juich ik toe.

 

Niet tekenen bij het kruisje
Een andere manier om de zorgverzekeraars te laten weten dat de maat vol is, is die van BrabantZorg. Ook het kiezen om geen contract aan te gaan met een zorginkoper, getuigt van ondernemerschap. Je moet het maar durven. Bestuurder Adrie van Osch van BrabantZorg zei eerder tegen ActiZ dat hij het besluit betreurt, “Maar met de vergoeding die DSW en Menzis ons willen betalen in 2016, kunnen wij de zorg die wij noodzakelijk vinden niet meer leveren. Dan staan er nog twee opties open. Je kunt zover snijden in je kosten dat je een vorm van zorg gaat leveren waar je niet meer achter kunt staan. Of je zegt: ‘Cliënten van BrabantZorg verdienen beter, dus dit gaan wij niet doen’.” Er zijn meer organisaties die geen genoegen meer nemen met de opdracht van verzekeraars en zorgkantoren om  “te tekenen bij het kruisje”.

 

Keuze voor kwaliteit
Zorgorganisaties maken als gevolg van de transitie bewust keuzes en daaruit ontwikkelt zich de nieuwe overtuiging dat zij pal staan voor de kwaliteit van de zorg en ondersteuning. De kwaliteit wordt vooral gebaseerd op de wensen en behoeften van de cliënten en de keuzes die zij maken over hun eigen zorg. Bovenstaande voorbeelden laten dat goed zien.

 

Reageer op deze blog
ActiZ is voor levendige uitwisseling en nuance. U kunt reageren op onze blogs via de knop ‘aanmelden’ onder deze blog. U gebruikt uw Disqus, Facebook, Twitter of Google account.