• A A A
Uitgebreid zoeken

06-06-2013 Gastvrijheidsprijs voor de verpleeghuizen naar De Waalburcht

Tijdens het jaarlijks Gastvrijheid congres werden de prijzen voor 2013 uitgereikt.
Zorgcentrum De Waalburcht (Rivas Zorggroep) te Papendrecht won in de categorie Verpleging & Verzorging de Gastvrijheidszorg Award 2013, met de maximale score van 5 sterren. In de categorie kleinschalig wonen was zorgcentrum Judith Leytenhof, ook van Rivas Zorggroep, de winnaar. ActiZ feliciteert beide winnaars en de overige winnaars en genomineerden met hun prestatie. De prijzen werden uitgereikt tijdens het congres Gastvrijheidszorg met sterren, op 6 juni in Ede.

Tijdens het congres werden veel lovende woorden uitgesproken voor de zorgmedewerkers, die zo hard werken om een prettige omgeving te creëren voor de cliënten. Het belang van gastvrijheid: aandacht, bejegening en sfeer werd onderstreept. ActiZ directeur Aad Koster sprak over het belang van keuzevrijheid, eigen regie en dat mensen meer voor elkaar moeten gaan betekenen. Ook dat is gastvrijheid, stelde hij.

Ander perspectief
Een kritische noot kwam van prof. dr. Annelies van Heyst: “Gastvrijheid betekent iets anders voor bewoners en hun familie dan voor zorgorganisaties en zorgmedewerkers.” Een zorgmedewerker kijkt met de ogen van een gezond persoon, en een cliënt in zorg heeft een ander perspectief. Een verzorgingshuis is nooit hetzelfde als thuis, voor een cliënt. “Als je naar een verzorgingshuis moet, heeft dat altijd iets onvrijwilligs.” Dat laatste is een van de grote verschillen tussen gastvrijheid in de zorg en in de horeca.

Gelukkig maken
In antwoord op deze kritiek, sprak de winnaar van vorig jaar, Kees Theeuwes, directeur Padua De Wever, over zijn visie op goede zorg: “Als mensen bij ons komen wonen, vragen wij ze: “Wat kunnen wij doen om u gelukkig te maken?” Lees ook het interview met Theeuwes in E-Zin & Zorg.

E-Zin & Zorg
In het digitaal magazine E-Zin & Zorg dat ActiZ maakt met en voor zorgmedewerkers, staan vele verhalen en films over gastvrijheid, onder andere een film over omgevingszorg bij Rivas, juist een van de aspecten waardoor zorgcentrum De Waalburcht hoog scoorde.